Uitlaat vervangen

Uitlaat controleren en vervangen

Functie uitlaat

De uitlaat onder uw auto zorgt er onder andere voor dat de verbrandingsgassen uit de motor worden afgevoerd. De uitlaat koelt deze gassen, die normaal tussen de 500 en 800 graden zijn, bovendien af tot een normale temperatuur. Ook dempt de uitlaat dempt het geluid dat de verbrandingsgassen normaal gesproken maken.

Uitlaat controleren

Bij iedere beurt, en bij de APK, controleren wij de werking van de uitlaat. Ook kijken wij naar de staat van de uitlaat en de ophangrubbers. Bij de APK meten onze keurmeesters bovendien de CO2-uitstoot of roetuitstoot.

Wanneer uitlaat vervangen

Het is niet te zeggen hoe lang de uitlaat van uw auto meegaat. Een RVS uitlaat gaat langer mee dan een uitlaat die van plaatstaal is gemaakt. De uitlaat is bevestigd aan de onderkant van uw auto en is daardoor gevoelig voor weersinvloeden. Ook pekel, slecht wegdek en de trillingen van de motor zorgen voor extra slijtage.

Is uw uitlaat niet meer in orde, dan merkt u dat meestal vanzelf wel. Een lekke uitlaat is goed te horen. Speling op de ophanging veroorzaakt gerammel. Soms heeft de motor vermogensverlies, wat vaak opgelost kan worden door het systeem te reinigen. Twijfelt u of uw uitlaat aan vervanging toe is? Rij dan even langs Autobedrijf Silder in Mander, onze monteurs kijken er graag naar.

Waarom uitlaat vervangen

Een lekke uitlaat, versleten bevestiging, te hoge roetuitstoot of CO2-uitstoot: allemaal afkeurpunten. De lekke uitlaat veroorzaakt bovendien geluidsoverlast, wat tot hoge boetes kan leiden. Een goede uitlaat daarentegen zorgt voor betere motorprestaties en een lager brandstofverbruik.