Radiateur vervangen

Radiateur en thermostaat controleren en vervangen

Functie radiateur en thermostaat

De radiateur is gevuld met koelvloeistof. De thermostaat regelt de koelfunctie. Samen houden ze de motor op de juiste bedrijfstemperatuur. Wordt de motor te warm, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de koelvloeistof gaat circuleren. De radiateur zelf blijft koel dankzij de rijwind. Staat u bij warm weer lange tijd in de file, dan kan de radiateur natuurlijk niet gekoeld worden door rijwind. De ventilator slaat dan aan. Koops Auto raadt u in dat geval aan om de airco uit te zetten en eventueel zelfs om de kachel aan te zetten. Geen pretje, maar een oververhitte motor is vervelender.

Radiateur controleren

Bij iedere beurt controleren wij de radiateur op lekkage en op een juiste werking. U kunt ook tussentijds langskomen, voor een gratis en vrijblijvende onderhoudscheck. De werking van de thermostaat controleren wij niet standaard. Daarvoor moet de motor namelijk enige tijd draaien.

Wanneer radiateur en thermostaat vervangen

Pas als de radiateur of thermostaat defect is, laat u deze vervangen. Soms hoeft dat pas na vele 100-duizenden kilometers. Soms al snel, omdat de radiateur beschadigd is door bijvoorbeeld steenslag. Of een radiateur defect is, is snel duidelijk. Dan ligt er een plas koelvloeistof onder de auto of het koelvloeistoflampje gaat branden. Of een thermostaat defect is, kunt u eigenlijk alleen zien aan de eventuele koelvloeistoftemperatuurmeter in uw auto. Twijfelt u of uw radiateur of thermostaat aan vervanging toe is? Rij voor een vrijblijvend advies gerust bij ons langs